Este uneori uitat că mersul pe jos este o excelentă și ușoară formă de a fi mai activ și mai sănătos. Prin urmare studiul „Walking to Better Health” arată că mersul pe jos obișnuit rapid îmbunătățește fitness-ul cardiovascular. În plus reduce și riscul de boli de inimă, ameliorează depresia și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.
Popularitatea mersului pe jos pentru exerciții a început în 2020, în timpul pandemiei și se menține și în 2022. După izolare, dorința de a face mișcare și de a petrece mai mult timp în aer liber a crescut. De exemplu o plimbare la mijlocul după-amiezii era o modalitate de a rupe rutina de telemuncă… În loc să se întâlnească la o cafea, prietenii au început să se aducă la o plimbare în parc. Cu sălile de sport închise, plimbările ne-au ajutat să rămânem activi.În consecință întâlnirile de plimbare au devenit chiar populare. Deci, nu există o modalitate mai bună de a încălzi inima decât mersul pe jos în timp ce întâlnești pe cineva special.
Dar pe măsură ce rutina zilnică este din ce în ce mai aglomeră, mersul pe jos va rămâne o tendință de top de fitness și va crește în toate grupele de vârstă din lume. Ca rezultat este o activitate cu impact redus, cu profit ridicat, iar datele arată că este aici pentru a rămâne.
Mersul pe jos: o alegere populară
În consecință potrivit statisticilor bazate pe date anonime de milioane de utilizatori, tot mai mulți oameni de toate vârstele petrec mai mult timp în aer liber mergând. În plus nu numai că mergem mai mult, dar suntem și mai conștienți de modul în care mergem.
Pentru că ne place să înregistrăm fiecare pas pe care îl facem și tehnologia ne ajută să analizăm datele pentru a ne urmări progresul. Sondajul global anual al ACSM Health & Fitness Journal evidențiază tehnologia purtată drept o tendință de fitness pentru 2022.
Mersul pe jos: o activitate pentru toate vârstele
„Mersul către o sănătate mai bună” arată rolul important a mersului pe jos.Nu doar persoane de vârstă medie și avansată merg pe jos ci și așa-numita Generație Z. Prin urmare această activitate a înregistrat o creștere cu 25% de la an la an.
Cât să mergem pe jos
O simplă plimbare zilnică de 10 minute are deja beneficii pentru sănătate, dar odată ce sesiunile scurte devin un obicei, de ce să ne oprim acolo? Pentru că datele arată că o sesiunea medie de activitate de mers pe jos este mai mult decât o plimbare în jurul blocului. În medie, o activitate durează aproximativ o oră și acoperă o distanță de 4,5 km, de exemplu.
Deși ritmul mersului este ușor până la intensitatea scăzută, plimbările ne ajută să ardem excesul de calorii și să echilibrăm metabolismul. În medie, se poate arde pana 364 de calorii pe cursă.
Cu câte sesiunea este mai lungă, cu atât mersul este mai greu și cu câtă viteză (sau intensitatea) este mai rapidă, cu atât vor fi arse mai multe calorii.
Mai mult mers pe jos, mai mulți pași, mai bună condiție fizică
Evident, popularitatea exercițiilor de mers înseamnă că facem mai mulți pași în fiecare zi. În 2020, ne-am mărit pașii zilnici și am făcut-o din nou în 2021.
În special munca la distanță ne-a făcut mai conștienți de necesitatea activităților fizice în vieții noastre.
Am putea lua autobuzul în locul mașinii dacă locul de muncă nu este departe, de exemplu.
În 2021, pășitorii au atins 10.000 de pași în lunile de vară. Acesta este un obiectiv bun pentru majoritatea adulților.
Câștigă duminica
Pentru cei mai mulți, mersul pe jos este o rutină care se face de mai multe ori pe săptămână. Datele arată că sesiunile de mers pe jos sunt distribuite pe toate activitățile, duminica fiind ziua preferată.
Mersul pe jos: o tendință globală
Fie în adâncul pădurilor din Colibița, pe lângă lacul Colibița sau pe străzile unei metropole europene pline de viață, dorința de a petrece timp în aer liber și de a te plimba este universală. Vedem că mersul jos devine mai popular în lume și ocupă mai mult din timpul petrecut cu exercițiile fizice.
În mai multe țări, unul din cinci antrenament constă pur și simplu într-o plimbare.
Beneficiile mersului pe jos
Beneficiile, atât fizice, cât și psihice, ale mersului sunt de mult documentate. Diferite studii afirmă că oamenii care merg regulat sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult decât cei care nu merg.
Unde ar trebui să mergi pentru a simți cu adevărat benefice plimbării în aer liber?
Ei bine în primul rând trebuie să ții cont de proprietățile aerului din acea zonă. Nu putem compara plimbarea din centrul orașului cu plimbarea din inima pădurii.
Da, fiecare loc este unic în felul lui.
De aceea vrem să spunem despre cazare la Colibița, dar și ce poți face la Colibița.
Situat în jud Bistrița-Năsăud, satul Colibița este un loc destinat atât plimbărilor în aer liber cât și pentru vindecare.
De ce tocmai cazare la Colibita sau la marea de la munte?
Pentru că în această zonă s-a demonstrat că aerul este felul de curat ca și în mulți Alpi.
Colibița este cunoscută în principal pentru proprietățile curative ale aerului său, care este bogat în ozon.
Legenda spune că în 1883 o fetiță din Bistrița, fiica ardeleanului, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului ozonizat al locului. La scurt timp după ce cazul a devenit public, Erica Schuller, o doamnă arhitect din Bistrița, s-a vindecat și ea de tuberculoză și a construit un sanatoriu cu 16 camere pentru bolnavii de tuberculoză.
Sanatoriul a funcționat până în 1944, când a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentrației maxime de ozon măsurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3.
Vă lăsăm câteva recomandări:
Pentru a obține rezultate, nu este întotdeauna necesar să efectuați un antrenament de mare intensitate. Prin urmare mersul lent, de intensitate scăzută poate ajuta oamenii să-și mențină sănătatea cardiovasculară.
Mai presus de toate la Casa Lipan din Colibita acest lucru se poate împleti și cu puritatea aerului din această zonă. Prin urmare oferă un mare avantaj tuturor vizitatorilor acestui loc.
De exemplu exerciții de mers de mare intensitate, cum ar fi nordic walking, pot fi o bună pentru corpul tău. Adică, vei folosi mai mulți mușchi.
Schimbarea terenului plimbărilor tale poate ajuta, de asemenea, la varierea intensității antrenamentului. De exemplu, urcarea sau coborârea poate avea un impact uriaș asupra intensității unui antrenament de mers pe jos. Prin urmare poate duce la rezultate mult mai mari.
Nu este necesar să începi cu urcări foarte grele sau coborâri foarte abrupte. Există și forme mai plăcute de a face aceste exerciții, de exemplu vizitând anumite locuri. Dacă încă nu le-ai vizitat, te așteptăm să descoperi Vârful Bistriciorul, sau Tăul Zânelor aflate în judetul Bistrița-Năsăud pe raza localității Colibița. Tot în această zonă te vei putea bucura nu doar de munte ci și de Lacul Colibița.
La doar 1 oră și 45 de minute de mers pe jos de la Casa Lipan se află tăul Zânelor. Pană a ajunge la el vom parcurge un traseu frumos și ușor care ne va pregăti pentru ceea ce urmează să vedem.
Cei care au fost aici spun că, deși dimensiunea și adâncimea sa nu sunt impresionante, a câștigat mult în ceea ce privește peisajul și frumusețea din jurul său. Dacă vrei să-ți uiți o clipă grijile zilnice și să-ți umpli sufletul de frumusețe, te invităm să te oprești aici. Se spune că acesta este un loc în care poți simți cu adevărat liniștea pe care ți-o dorești, iar frumusețea din jurul său, însoțită de murmurul apei, este locul potrivit pentru a te relaxa.
Luați în considerare să mergeți cu un grup de oameni pentru a face o experiență mai socială. Deși acest lucru s-ar putea să nu-ți îmbunătățească sănătatea fiziologică, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale mintale și asupra nivelului de stres.
Fie vorba între noi cine nu și-ar dori cazare la Colibița și o plimbare la Lacul Colibița?😉
Mai presus de toate urmărirea ritmului cardiac în următoarele plimbări te poate ajuta să-ți optimizezi exercițiul. Prin urmare, puteți înțelege mai bine zonele de ritm cardiac în diferite contexte, de exemplu. Iar mai presus de toate poți profita liniștit la maximum de plimbări.
Iar dacă dorești să experimentezi mersul pe jos într-un colt de rai cu un aer foarte pur și cu proprietăți curative atunci Colibița este musai să fie destinația ta.
Dacă încă mai cauți cazare la Colibita, de exemplu, așteptăm la Casa Lipan deoarece este un loc magic. Prin urmare, este creat special pentru ca tu și cei dragi să fiți cât mai aproape de natură.
Dacă ți-a plăcut această publicație, nu uita să o distribui pentru ca și alții să o găsească.